Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tarta ze szpinakiem

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Odstawić do lodówki na ok. pół godziny.

  • Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na wierzchu tarty.

  • Zlepić ciasto po bokach.

  • Posmarować tartę mlekiem (pędzelkiem) i nakłuć widelcem w kilku miejscach.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut.

  • Szpinak rozmrozić, jabłka pokroić w paski.

  • W misce wymieszać parmezan ze szpinakiem, jajkami, oliwą, czosnkiem, orzeszkami pini i rodzynkami (pozostawić alkohol).

  • Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

  • Formę o średnicy ok. 35 cm wysmarować masłem.

  • Podzielić ciasto na dwie części.

  • Jedną z nich wyłożyć formę.

  • Na wierzch przełożyć mieszankę szpinakową, ułożyć paseczki jabłka i polać alkoholem.

  • Ugnieść łyżką.

Oceny i komentarze: 0