Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulką i kozim serem

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Ciasto: Mąkę, margarynę i żółtka z małą ilością soli należy posiekać.

  • Jeżeli wybierzemy mrożonkę - rozmrażamy szpinak dokładnie odciskamy i doprawiamy jak powyżej.

  • Śmietanę 36% mieszamy z jajami i gałką muszkatołową.

  • Ser kozi rozdrabniamy na całe kawałki Tarta : Na upieczony spód kruchy układamy cebulkę karmelizowaną.

  • Szpinak mieszamy z częścią sosu z jajek, śmietaną i rozdrobnionym kozim serem.

  • Całość zalewamy pozostałym sosem jajecznym.Pieczemy w temperaturze 190 st.

  • C przez ok 35 min.

  • Zagnieść ciasto, uformować kulę, wsadzić do lodówki na kilka godzin.

  • Ciastem wylepić formę do tarty – tak by częściowo zalepić brzegi foremki - by po dopieczeniu powstał rant.

  • Należy pamiętać, by równo rozwałkować ciasto.

  • Farsz: Cebulę czerwoną kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek.

  • Następnie dodajemy cukier – czekamy, aż się skarmelizuje.

  • Zalewamy czerwonym winem i octem balsamicznym – dusimy na wolnym ogniu.

  • Do odparowania płynów. Studzimy!

  • Opłukane listki szpinaku smażymy na oliwie z oliwek z płatkami czosnku doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Oceny i komentarze: 0