Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Quiche Lorainne

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Robimy ciasto półfrancuskie składające się z masła, mąki, odrobiny soli i śmietany.

  • Posypujemy startym serem i wkładamy do pieca na około 20 minut w temp 200°C.

  • Pieczemy, aż quiche się zarumieni.

  • Wszystkie składniki, bardzo zimne, należy posiekać, zagnieść ciasto, uformować kulę, wsadzić do lodówki na godzinę.

  • Ciastem wylepić formę do tarty (płaską), lub tortownicę do 1/3 wysokości.

  • Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w temp. 220 stopni.

  • Ostudzić przed nakładaniem farszu.

  • Jajka mieszamy ze śmietaną doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  • Pora, cebulę i boczek pokrojony w paseczki smażymy na oliwie z oliwek.

  • Dodajemy listki szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Do wcześniej podpieczonej formy z ciastem wkładamy przyrządzony farsz i zalewamy przygotowaną mieszanką z jaj i śmietany.

Oceny i komentarze: 0