Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Grecka zapiekanka z bakłażanów

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na godzinę.

  • Następnie opłukać z soli i soku, osuszyć i usmażyć z obu stron, dodając 2 łyżki oleju.

  • Cebulę zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem mielonym i przysmażyć na pozostałym oleju.

  • Do mięsa dodać wermut, 1/2 filiżanki wody, wszystkie przyprawy i bułkę tartą.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

  • W żaroodpornej formie układać na przemian warstwami: plastry bakłażanów, masę mięsną i tarty ser.

  • Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso obłożone plastrami pomidorów.

  • Z pozostałych składników przygotować sos i zalać nim zapiekankę.

  • Piec w piekarniku około 1 godziny.

Oceny i komentarze: 0