Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sos Romesco

Smak Hiszpanii zawarty w gładkim i kremowym sosie z pieczonej i wędzonej papryki z migdałami Marcona. Ten uniwersalny sos o niezapomnianym smaku można używać do smarowania burgerów, pieczonego chleba albo jako dip do grillowanego kurczaka, warzyw i owoców morza.

Składniki
Porcja dla: 21 (2 łyżki na porcję)
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy na małej patelni. Podsmaż chleb, aż się zarumieni, obróć raz.

  • Wsadź paprykę, pomidora i czosnek do malaksera, przykryj i miksuj na dużych obrotach przez 30 sekund. Dodaj migdały, pieczywo, przyprawy, zioła i ocet. Dalej miksuj na średnich obrotach, stopniowo dodając oliwę. Następnie zmiksuj wszystko na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut lub do momentu podania, aby smaki się połączyły.

Porady Gotowanie

Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez tydzień.

Ten uniwersalny sos można podawać do mięs z grilla, kurczaka, owoców morza, warzyw, burgerów lub smarować nim przypieczone kromki chleba.

Oceny i komentarze: 0