Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sos Adobo Negro

Sos meksykański, który łączy pikantny smak sosu adobo i złożoność smaku sosu negro z piwem typu stout i czarnym sezamem.

Składniki
Porcja dla: 8 (2 łyżki na porcję)
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj czosnek, pieprz Cayenne i paprykę. Zmniejsz ogień, dodaj nasiona sezamu, następnie mieszaj przez 5 minut, aż cebula z przyprawami zacznie intensywnie pachnieć i się zeszkli.

  • Wymieszaj z piwem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 8-10 minut, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Zmniejsz ogień. Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • Pozostaw do schłodzenia. Zblenduj na wysokich obrotach do gładkiej konsystencji, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Porady Gotowanie

Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez tydzień.

Podawać jako dodatek do grillowanych przegrzebków, krewetek, ryb czy wieprzowiny.

Czarny sezam można zastąpić białym. Sos będzie trochę jaśniejszy, ale nadal będzie smakował wyśmienicie.

Oceny i komentarze: 0