Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Rendang curry

Rendang curry stanowi bogatą, pachnącą i niezbyt pikantną kompozycję aromatycznych składników takich jak papryka chili, trawa cytrynowa, czosnek, imbir, owoc tamaryndowca, kolendra i kurkuma. Przyprawy tej używa się najczęściej do przyrządzania wołowiny rendang – charakterystycznej, wolno gotowanej wersji curry popularnej w regionie Azji Południowo-Wschodniej.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 2 i 1/2 szklanki sosu lub 20 porcji (po 2 łyżki każda).
Sposób przygotowania
  • Włóż wszystkie składniki do robota kuchennego. Przykryj. Miksuj do uzyskania niemal jednolitej konsystencji.

  • Przechowuj w lodówce w czystym, szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1 tydzień.

Porady Gotowanie

Cukier kokosowy produkuje się z soków palmy kokosowej. W smaku dość mocno przypomina brązowy cukier z karmelową nutą. Można go kupić w supermarkecie w dziale z żywnością organiczną lub produktami do pieczenia.

Koncentrat lub pasta z owoców tamaryndowca to gęsty przecier, który charakteryzuje kwaśny, lecz jednocześnie słodkawy owocowy smak. Jest popularnym składnikiem kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, azjatyckiej, afrykańskiej i lantynoamerykańskiej. Stosuje się go do doprawiania potraw oraz wyrobu słodyczy, przypraw i napojów.

Oceny i komentarze: 0