Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ketchup bananowy

Keczup bananowy to popularny filipiński dodatek do potraw przygotowywany z ubitych bananów, cukru, octu i przypraw. Można nim doprawić smażony ryż i makaron, jajka, hot dogi, hamburgery, frytki, ryby, wieprzowinę i kurczaka.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 4 szklanki lub 32 porcje (po 2 łyżki każda).
Sposób przygotowania
  • Rozgrzej olej na średnim ogniu w średniej wielkości rondlu. Dodaj cebulę. Smaż mieszając przez 5 minut lub aż zmięknie. Dodaj czosnek, chili, kurkumę i ziele angielskie. Gotuj, mieszając, przez 30 sekund aż składniki zaczną pachnieć.

  • Wmieszaj banany, ocet, cukier i sól morską. Podgrzej na średnim ogniu. Zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Zdejmij z ognia. Odstaw do wystygnięcia na 10 minut.

  • Przełóż miksturę do blendera lub robota kuchennego. Przykryj. Miksuj na wysokich obrotach przez 1 minutę lub do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij wewnętrzną część pokrywki i mieszaj dalej, wlewając powoli wodę. Mieszaj tak długo, aż otrzymasz pastę o konsystencji tradycyjnego keczupu.

Porady Gotowanie

Przechowywanie: przechowuj keczup w lodówce w czystym, szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku nie dłużej niż 2 tygodnie.

Oceny i komentarze: 0