Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałatka z kozim serem, gruszką, orzechami i chrupiącym czosnkiem z dodatkiem rukoli

Składniki
Sposób przygotowania
  • Orzechy podpiecz przez kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku. Obierz ze skórki. Gruszki umyj. Pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych.

  • Ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut (jeśli gruszka jest twarda przedłuż pieczenie o kolejne 10 minut).

  • Sos: masło rozpuść na patelni. Dodaj pokruszone płatki suszonego czosnku. Podgrzewaj aż masło będzie prawie brązowe. Przelej do zimnego naczynia. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj w misce razem z miodem.

  • Następnie powoli wlewaj masło cały czas mieszając aby składniki dobrze się połączyły. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia.

  • Na talerz rozłóż umytą rukolę. Dodaj gruszki i kawałki koziego twarożku. Posyp całość pokruszonymi pieczonymi orzechami. Polej obficie sosem.

Oceny i komentarze: 0