Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałatka z kaczką i truskawkami

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Filety posolić i oprószyć białym pieprzem.

  • Obłożyć z wierzchu plasterkami kaczki i posypać świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

  • Podawać z dodatkiem świeżej bagietki i lampką ochłodzonego różowego wina.

  • Na patelni roztopić sklarowane masło i na gorącym tłuszczu obsmażyć mięso, po około 6 minut z każdej strony.

  • Usmażone filety zdjąć z patelni, owinąć folią aluminiową i odstawić na ok. 10 min.

  • Truskawki pokroić w plasterki.

  • Sałaty porozrywać na nieduże kawałki.

  • Liście cykorii należy wcześniej, włożyć na krótko do letniej wody, by utraciły goryczkę.

  • Przygotować sos: dokładnie wymieszać musztardę, portwein, ocet i oliwę, przyprawić do smaku szczyptą cukru, solą i białym pieprzem.

  • Lekko ciepłe filety pokroić ostrym nożem w plasterki grubości ok. 1 cm.

  • Truskawki i rozdrobnione sałaty polać sosem, ostrożnie wymieszać i rozłożyć na talerzach.

Oceny i komentarze: 0