Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałatka na ciepło z jajkiem i pieczonym kurczakiem

Sałatka z kurczakiem i jajkiem podawana na ciepło. Wyjątkowego smaku nadają pieczone warzywa marynowane w sosie vinaigrette ze świątecznym akcentem - majerankiem. Polecamy ten francuski lekki dressing jako alternatywę ciężkich majonezowych sosów. Sałatka z jajkiem świetnie sprawdzi się na rodzinne śniadanie wielkanocne. Pamiętaj, że warzyw nie powinno zabraknąć również podczas świąt.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Upiecz wcześniej kurczaka w całości lub same piersi zamarynowane w sosie vinaigrette.

  • Po 5-10 minutach dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego na plastry kurczaka.

  • Piecz kolejne 10 minut.

  • W międzyczasie ugotuj jaja na twardo.

  • Wyłóż bukiet sałat na talerz.

  • Dodaj upieczone warzywa oraz mięso i ćwiartki jajka.

  • Skrop dodatkowym sosem vinaigrette i oprósz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

  • By przygotować dressing połącz ocet z musztardą.

  • Ubijając trzepaczką dolewaj powoli ocet, by powstał gładki, jednorodny sos.

  • Dopraw majerankiem, ostrą papryką, Bukietem Smaku oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  • Oczyść paprykę i pokrój w plastry.

  • Marchewkę obierz i również pokrój w plasterki.

  • Cebulę pokrój w krążki.

  • Otocz sosem vinaigrette, umieść w naczyniu żaroodpornym w zapiekaj w temperaturze 180°C.

  • Po około 10-15 minutach dodaj pokrojoną w talarki i również zamarynowaną w sosie vinaigrette cukinię.

Oceny i komentarze: 0