Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałata z szynką, ananasem i melonem

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Plastry szynki pokroić w paski.

  • Ostrym nożem obrać ananas ze skóry tak grubo, by usunąć również “oczka”.

  • Pokroić owoc w poprzek w grube plastry, wyciąć stwardniały środek, a plastry porozdzielać na małe kawałki.

  • Melon przepołowić, usunąć nasiona, z miąższu wydrążyć małe kulki.

  • Sałatę oczyścić, oddzielić liście, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porozrywać na niewielkie kawałki.

  • Składniki sałatki poukładać na talerzykach.

  • Sporządzić sos: umyć strączek chili, przepołowić, usunąć nasiona, miąższ drobniutko posiekać, połączyć z olejem, octem oraz musztardą, dokładnie wymieszać, aż lekko zgęstnieje.

  • Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru.

  • Sałatki na talerzykach polać sosem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Oceny i komentarze: 0