Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Uramaki z warzywami i tuńczykiem

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie.

  • Dodatki (warzywa i tuńczyka) układamy na nori, smarujemy wasabi i ścisło zawijamy, nadając mu kwadratowy kształt za pomocą maty bambusowej.

  • Ryż obtaczamy w kawiorze.

  • Warzywa: papryka, cukinia (tylko skórka) kroimy w cienkie paseczki.

  • uńczyka kroimy w kwadratowe paski („baty”), posypujemy imbirem mielonym, następnie obsmażamy i kroimy na kawałki.

  • Nori kroimy na 4 części, nakładamy ryż, warzywa i kiełki – zwijamy i kroimy na 2 części.

  • Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy.

  • Ryż odcedzamy i pozostawiamy na około 30 minut. Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię.

  • Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż.

  • Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.

  • Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu, czas gotowania to około 30 minut).

  • Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i sól, mieszamy do rozpuszczenia (nie można doprowadzić do zagotowania), pozostawiamy do ostudzenia.

  • Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu.

  • Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania sushi.

  • Uramaki: podobnie jak w przypadku maki, ryż rozkładamy na połówce nori, ale rozkładamy 1cm za płatem nori i odwracamy tak, aby ryż znalazł się na zewnątrz maki.

Oceny i komentarze: 0