Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Terrine z łososiem

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Schłodzone filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i skrapiamy cytryną.

  • Dodajemy szczypiorek, estragon i pietruszkę oraz resztę śmietany.

  • Na dno kamionkowej formy-keksówki sypiemy koperek a następnie rozkładamy na przemian warstwy masy ze szczupaka, szpinak, masę z łososia, masę chlebową aż do wyczerpania składników.

  • Formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 90 minut.

  • Gotowe danie kroimy w plastry.

  • Łososia i szczupaka miksujemy (każdego osobno).

  • Do każdego rodzaju ryby dodajemy po 1 białku.

  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Do każdej masy dodajemy po 100 g śmietany i delikatnie mieszamy.

  • Obie masy wstawiamy do lodówki.

  • Szpinak dusimy na maśle, odciskamy z soku i studzimy.

  • Miksujemy z pozostałym białkiem, 100 g śmietany i doprawiamy solą i pieprzem.

  • Z bułki paryskiej usuwamy skórkę, rozkruszamy, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Oceny i komentarze: 0