Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Śledzie marynowane w czerwonym winie

Prezent dla wszystkich, którzy myśleli że w święta próbowali już każdego rodzaju „śledzika”. Zaskakującego połączenia smaku śledzia, czerwonego wina, octu winnego, czarnego pieprzu i goździków winien spróbować każdy wytrawny znawca potraw wigilijnych.

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Filety namoczyć w wodzie na ok. 12 godz.

  • Następnie pokroić w cząstki.

  • Pokrojone filety ułożyć warstwami w kamionkowym garnku.

  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.

  • Wino zagotować z octem, dodać pokrojoną cebulę, cukier, ziarenka pieprzu, korę cynamonu i goździki.

  • Gotować przez ok. 5 min.

  • Następnie ostudzić i tak przygotowaną marynata zalać śledzie.

  • Odstawić w zimne miejsce na 3 dni.

Oceny i komentarze: 0