Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałatka śledziowa z zielem angielskim

Składniki
Sposób przygotowania
  • Ziele angielskie mielimy. Rodzynki moczymy w wodzie a gdy napęcznieją odsączamy. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki. W słoiku układamy warstwę śledzi posypujemy rodzynkami, cynamonem, zielem, pieprzem i solą i przykrywamy to kolejną warstwą śledzi, na którą znowu dodajemy rodzynki i przyprawy. Całość zalewamy olejem sojowym zamykamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.

  • SYROP Z ZIELEM ANGIELSKIM: Łyżkę ziela angielskiego rozdrabniamy w moździerzu. Do rondelka wlewamy szklankę wody wsypujemy rozdrobnione ziele i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok i 20 minut trzymamy pod przykryciem. Przecedzamy płyn przez sitko do słoika. Dodajemy szklankę cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop trzymamy w lodówce nawet miesiąc. Syrop doskonale podkreśli smak herbaty, naleśników z owocami i owoców w ogóle.

Oceny i komentarze: 0