Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałatka nicejska z nasionami chia i tuńczykiem w panierce z chili

Składniki
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować winegret, wlej do blendera olej i ocet, dodaj musztardę i sól morską. Przykryj. Miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do miseczki. Wsyp mieszankę z nasionami chia. Przykryj. Przed użyciem przechowuj w lodówce.

  • Aby przygotować tuńczyka, przypraw rybę solą morską i pieprzem. Posyp mieszanką z nasionami chia. Dociśnij przyprawy, by dobrze przylgnęły do ryby. Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej olej na średnim ogniu. Wyłóż tuńczyka na patelnię. Smaż 1 i 1/2 do 2 minut z każdej strony. Przenieś rybę na talerz. Odstaw aż nieco ostygnie. Przykryj. Przed podaniem przechowuj w lodówce.

  • Aby przygotować sałatkę, gotuj ziemniaki pod przykryciem w dużym rondlu wypełnionym osolonym wrzątkiem przez 15 do 20 minut lub do miękkości. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pozostaw do odcieknięcia. Tymczasem gotuj zieloną fasolkę pod przykryciem w dużym rondlu wypełnionym osolonym wrzątkiem przez 3 do 5 minut lub aż lekko zmięknie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Dobrze odsącz. Pokrój ziemniaki na pół lub na ćwiartki, zależnie od wielkości. Umieść w dużej misce wraz z fasolką. Wlej 1/4 szklanki winegretu. Podrzuć, aby pokryć wszystko sosem. Dopraw solą morską do smaku. Odstaw.

  • Aby przygotować jajka w koszulce, napełnij wodą duży głęboki rondel na głębokość 5 cm. Dodaj 1 łyżkę octu. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Rozbij 1 jajko do miseczki. Ostrożnie wsuń jajko we wrzątek (na powierzchni wody powinny pojawić się bąbelki). Powtórz powyższe czynności z resztą jajek. Gotuj jajka przez 3 do 5 minut lub aż białka całkiem się zetną, a żółtka zgęstnieją. Delikatnie wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz jajka na papierowych ręcznikach.

  • Przed podaniem pokrój tuńczyka na cienkie plastry. Rozdziel mieszankę ziemniaków, pomidory, ogórki i oliwki na 6 talerzy. Każdą porcję uzupełnij o kawałki tuńczyka i jajko w koszulce. Skrop tuńczyka resztą winegretu. Posyp jajko dodatkową porcją mieszanki z ziarnami chia.

Oceny i komentarze: 0