Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ryba z cynamonem

Składniki
Porcja dla: 4-5 osób
Sposób przygotowania
  • Filety pokroić na małe kawałki, posolić i polać sokiem z cytryny.

  • Podawać z ryżem albo ziemniaczanym purre.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do garnka razem z obraną i drobno posiekaną cebulą.

  • Dodać do tego cukier, pieprz, cynamon, olej, ocet i wszystko zagotować.

  • Do garnka z wywarem włożyć kawałki ryby (ostrożnie ułożyć na pomidorach) i ugotować je na małym ogniu (nie mieszać).

  • Rybę wyjąć,powstały sos przecedzić i uzupełnić wodą do 1/2 l.

  • Mąkę zasmażyć na maśle, rozprowadzić sosem, dobrze wymieszać, ciągle mieszając, gotować przez 5 minut.

  • Garnek z sosem zdjąć z ognia, sos zaciągnąć żółtkiem.

  • Kawałki ryby włożyć do natłuszczonej, żaroodpornej formy, polać sosem, posypać serem i papryką, obłożyć kawałeczkami masła.

  • Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do ok. 200° C.

Oceny i komentarze: 0