Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pikantne krewetki z pieczonym purée z kukurydzy, sosem śliwkowym i sałatką farro

Duet sosów owocowych i purée z warzyw dopełnia smaku pikantnych krewetek (królewskich) i sałatki farro, które przedstawiamy w tym świeżym i barwnym przepisie. Purée z warzyw przygotowuje się z pieczonej kukurydzy, marchwi i bulionu z kury, natomiast pikantne purée składa się z kwaśnych jabłek, śliwek i oregano.

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
  • Piec rozgrzej do temperatury 220°C.

  • Aby przyrządzić purée z pieczonej kukurydzy, w średniej misce wymieszaj kukurydzę, marchew i olej. Rozłóż na dużej blasze i piecz w piekarniku przez 20 minut lub do momentu, gdy warzywa przybiorą złoto-brązowy kolor i będą miękkie. Umieść je w pojemniku blendera z pozostałymi składnikami, przykryj i zblenduj na wysokich obrotach na gładką masę, a następnie podgrzej.

  • Aby przyrządzić sos śliwkowy, umieść wszystkie składniki w pojemniku blendera, przykryj i miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty lub do momentu, gdy masa stanie się gładka i ciemna. Odstaw.

  • Do sałatki farro ugotuj ziarna farro zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce mieszaj ocet, miód, olej, czosnek w granulkach, kruszone chili i sól morską, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj ciepłe ugotowane ziarna farro, dobrze obtocz. Dodaj słodką paprykę, queso fresco lub set feta, cebulę dymkę i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

  • Aby przyrządzić pikantne krewetki, w dużej misce mieszaj czosnek w granulkach, oregano, kruszone chili i sól morską, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj krewetki królewskie; dobrze obtocz. Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj krewetki królewskie, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż nabiorą różowego koloru.

  • Aby podać, purée z pieczonej kukurydzy nałóż łyżką na brzeg każdego z talerzy, po czym skrop sosem śliwkowym. Sałatkę farro wyłóż w postaci kopczyka na talerz. Połóż na niej krewetki królewskie.

Oceny i komentarze: 0