Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pierogi z rakami

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy mleko wymieszane z wodą.

  • Składniki ciasta dokładnie mieszamy dodając roztopione masło. Gotowe ciasto dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkowujemy na płaty.

  • Raki smażymy na maśle rakowym z posiekanym czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku i pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Farsz po wystygnięciu miksujemy.

  • Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy karbując je palcami.

  • Następnie wszystkie gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów).

Oceny i komentarze: 0