Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Maki z krabem i pomidorkami wiśniowymi

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie.

  • Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania maki.

  • Na płat nori nakładamy ryż, po środku smarujemy wasabi i układamy paluszka krabowego, listki sałaty i pomidorki wiśniowe, dodajemy majonez japoński i zawijamy w rulon.

  • Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy.

  • Dobrze odcedzamy i pozostawiamy na około 30 minut.

  • Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię.

  • Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż.

  • Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.

  • Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut.

  • Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu czas gotowania to około 30 minut).

  • Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia (nie można doprowadzić do zagotowania), pozostawiamy do ostudzenia.

  • Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu.

Oceny i komentarze: 0