Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Łosoś na tortilli z chamoy i posypką z zapiekanej kukurydzy

Chamoy to wszechstronna przyprawa z Meksyku z nutą słodkiego, kwaśnego i ostrego smaku. W tym daniu stanowi doskonałe uzupełnienie pieczonego łososia, który jest rozdrabniany i podawany na tortilli z posypką z zapiekanej kukurydzy.

Składniki
Porcja dla: 8 porcji
Sposób przygotowania
  • Grilluj kukurydzę na średnim ogniu przez 10 do 12 minut lub aż zmięknie i lekko się miejscami zwęgli, od czasu do czasu obracając. Odetnij ziarna kukurydzy z kolby. Dodaj do nich pomidory, paprykę, cebulę, sok z pomarańczy malinowych i 1/2 szklanki sosu Chamoy i wymieszaj w dużej misce. Przed podaniem przechowuj w lodówce.

  • Włóż łososia do naczynia żaroodpornego. Natrzyj górę każdego filetu pozostałą 1 łyżką sosu Chamoy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 12 do 15 minut lub aż ryba da się łatwo rozdzielić widelcem. Rozdziel widelcem każdy filet na duże kawałki.

  • Aby przygotować tortille, połóż na każdym placku 4 plasterki awokado. Na każdy włóż około 1/4 szklanki przygotowanej kukurydzy, 2 łyżki kwaśnej śmietany i 1/2 filetu z łososia rozdzielonego na płatki. Polej pozostałym sosem Chamoy.

Porady Gotowanie

Sos Chamoy: przejdź do przepisu

Oceny i komentarze: 0