Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Lin w sosie musztardowym

Składniki
Porcja dla: 4-5 osób
Sposób przygotowania
  • Rybę sprawić skropić sokiem cytrynowym, natrzeć solą i włożyć do żaroodpornej formy.

  • Do formy wlać wino, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną na plasterki marchew, dodać przyprawy.

  • Rybę obłożyć kawałeczkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 min.

  • Wywar z ryby powstały w trakcie pieczenia ostrożnie przelać do drugiego naczynia.

  • Na sos zasmażyć na maśle mąkę, rozprowadzić wywarem z ryby (uzupełnić do 1/2 l), gotować 8 minut, domieszać musztardę i śmietanę, doprawić do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą.

  • Rybę polać sosem, posypać posiekaną pietruszką, zapiec krótko w piekarniku.

  • Podać z gotowanymi ziemniakami (lub puree, kopytka) i sałatą.

Oceny i komentarze: 0