Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kulebiak z łososia i kapusty

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Ciasto rozmrozić zgodnie z opisem na opakowaniu.

  • Złożyć ciasto na pół, by przykryć nadzienie, pozlepiać mocno brzegi, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i po nakłuwać szpikulcem w kilku miejscach, by para mogła uchodzić podczas pieczenia.

  • Wstawić na środkową półkę, do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 40-50 min.

  • Po 30 min. przykryć folią aluminiową.

  • Po upieczeniu ostudzić.

  • Podawać pokrojone w plastry.

  • Kapustę drobno pokroić, zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować 40-50 min.

  • Gdyby była za kwaśna, w połowie gotowania, odlać część wody i uzupełnić świeżą.

  • Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju, dodać mąkę, wymieszać i całość smażyć przez 1-2 min.

  • Powstałą zasmażkę dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

  • Przyprawić do smaku Przyprawą do Bigosu.

  • Zagotować i nieco wystudzić.

  • Dużą blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i rozłożyć na niej ciasto.

  • Na połowie ciasta, w odległości 1 cm od brzegów rozłożyć połowę kapusty, na kapuście pokrojone w paski (ok. 3 cm szerokości) filety łososia i przykryć pozostałą kapustą.

Oceny i komentarze: 0