Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Karp w galarecie

Trudno o bardziej wigilijną potrawę. Pyszny świeży karp zanurzony w pięknie ozdobionej galarecie. I pomyśleć, że ta idealna kompozycja powstaje jedynie na bazie karpia i wywaru rybnego doprawionego liściem laurowym, czarnym pieprzem i angielskim zielem. To proste, że musi smakować.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Karpie sprawić, pokroić w dzwonka.

  • Posolić i skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Odcięte głowy i płetwy zalać wodą, dodać pokrojoną włoszczyznę, pieprz, ziele, liście laurowe, posolić, gotować na wolnym ogniu 40 minut.

  • Wywar przecedzić.

  • Dzwonka ułożyć w rondlu, zalać wywarem i gotować ok. 30-40 minut na bardzo wolnym ogniu.

  • Dzwonka delikatnie wyjąć, usunąć ości, ułożyć na półmiskach, udekorować pomidorem i ugotowanym brokułem.

  • Wywar ponownie przecedzić, rozpuścić żelatynę, przestudzić.

  • Zalać ryby i pozostawić do stężenia.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas chłodzenia

Oceny i komentarze: 0