Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Karp w sosie na bazie wina Madera

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Karpia pokroić w dzwonka, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

  • Rybę ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i piec po ok. 8 min z każdej strony, w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

  • Podawać obficie polaną ciepłym sosem.

  • Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

  • Grzyby moczyć w wodzie ok. 30 minut, następnie gotować do miękkości.

  • Odcedzić i pokroić w paski.

  • W rondlu rozpuścić masło i mieszając dodawać mąkę.

  • Smażyć powoli, aż nabierze złocistego koloru.

  • Zasmażkę rozprowadzić gorącym rosołem i zagotować z maderą, koncentratem pomidorowym i rozmarynem.

  • Dodać pokrojone grzyby i gotować jeszcze ok. 3 minuty.

  • Przygotowany sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Oceny i komentarze: 0