Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Karp po polsku

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Karpia sprawić, umyć, wyfiletować.

  • Głowę, ości, ogon zalać zimną wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez ok. 1 godzinę.

  • Masło roztopić na patelni, dodać 2-3 łyżki mąki i zrobić delikatną zasmażkę.

  • Dodać czerwone wino, 2 szklanki wywaru z ryby, opłukane rodzynki, migdały, miód i gotować na małym ogniu 15 - 20 min.

  • Następnie dodać do sosu starty piernik, doprawić imbirem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

  • Karpia delikatnie posolić, obtaczać w mące i usmażyć na złoty kolor.

Oceny i komentarze: 0