Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Halibut z lawendą, mini cukinie z galangalem, sos szafranowy oraz czarny ryż w gruszce

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Filetujemy halibuta, pakujemy próżniowo z lawendą, aby ryba przeszła jej aromatem i chowamy do lodówki.

  • Z marchewki, cebuli, selera, ości i pozostałych części ryby na małym ogniu gotujemy wywar.

  • W osobnym garnku gotujemy czarny ryż, a kiedy jest lekko twardawy, wylewamy wodę i zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy jeszcze 5min.

  • Gotowy wywar filtrujemy, redukujemy razem z szafranem i zagęszczamy śmietanką.

  • Na patelni smażymy na maśle galangal pokrojony w cienkie słupki i wcześniej sparzone, pokrojone na pół mini cukinie.

  • W garnku gotujemy wodę i kładziemy bambusowy parownik, na którym gotujemy rybę od strony skóry.

  • Gruszkę kroimy na pół, wydrążamy środek, dodajemy kawałki masła i zapiekamy przez 8 min w temp. 180 stop

  • Upieczoną gruszkę faszerujemy czarnym ryżem.

  • Na talerzu układamy halibuta na mini cukiniach, faszerowaną gruszkę i całość dekorujemy sosem z szafranem.

Oceny i komentarze: 0