Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Halibut z kardamonem i puree z kopru włoskiego z kaffirem

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Fenkuł oczyszczamy, kroimy w równą, bardzo drobną kosteczkę (potrzebujemy około pół szklanki) i obsmażymy na klarowanym maśle.

  • Po upływie 5 min rybę oczyszczamy z soli, płuczemy pod bieżącą wodą i chowamy do lodówki.

  • Nasiona kopru włoskiego, 10 g kardamonu i płatki owsiane prażymy na patelni, ucieramy w moździerzu na pył i dodajemy do aromatyzowanej papryką oliwy.

  • Na mocno rozgrzanej patelni z aromatyzowaną oliwą smażymy filety halibuta tylko od strony skóry.

  • Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła i powstałym sosem delikatnie podlewamy rybę.

  • Do garnka wkładamy: ścinki i łodygi fenkuła razem z marchewką, zieloną częścią pora, selerem, imbirem, ośćmi halibuta i zalewamy wodą. Całość gotujemy, do uzyskania aromatycznego wywaru i doprawiamy sosem rybnym i kardamonem.

  • W gotowym wywarze gotujemy białe części pora.

  • Po ugotowaniu pora przecinamy na pół i karmelizujemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobina oleju słonecznikowego.

  • Obsmażony fenkuł zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy niewielką ilość wywaru i gotujemy do miękkości.

  • Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przecieramy przez drobne sito.

  • Oliwę palmową rozgrzewamy i na małym ogniu smażymy pokrojoną w ćwiartki czerwoną paprykę.

  • Aromatyzowaną oliwę studzimy.

  • Halibuta przysypujemy warstwą gruboziarnistej soli morskiej i odstawiamy.

Oceny i komentarze: 0