Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Galaretka z ryb

Składniki
Porcja dla: 4-5 osób
Sposób przygotowania
  • Oczyszczone warzywa gotować powoli w 3 l wody z dodatkiem liści laurowych oraz kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.

  • Następnie odstawić na 30 minut.

  • Zebrać pianę i całość przecedzić przez gazę.

  • W przygotowanych naczyniach ułożyć kukurydzę, groszek, pokrojoną marchewkę z wywaru i rybę.

  • Wszystko zalać chłodnym, sklarowanym wywarem i wstawić do lodówki do ścięcia.

  • Przed podaniem wyjąć z foremek.

  • Gdy marchew będzie miękka wywar odcedzić, dodać do niego sól i filety rybne.

  • Całość gotować na małym ogniu ok. 30 minut, ostudzić.

  • W zimnej wodzie namoczyć żelatynę.

  • Wyjąć z wywaru rybę, podzielić na małe kawałki i posypać przyprawą do ryb.

  • Z odcedzonego wywaru ująć 1 szklankę, zagotować.

  • Zagotowanym wywarem rozpuścić namoczoną żelatynę.

  • Do pozostałego wywaru dodać cukier, ocet, rozpuszczoną żelatynę i lekko roztrzepane białka.

  • Stale mieszając podgrzewać do zagotowania.

Oceny i komentarze: 0