Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Confit z sandacza na cytrusowo-cardamonowym purée z batata z młodymi warzywami

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Batata obrać, pokroić i ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem 50g masła, startą skórką ze sparzonej pomarańczy, sokiem z pomarańczy i strąkiem kardamonu.

  • Cukinie pokroić w cienkie plastry wzdłuż całej szerokości. Topinambur obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę oczyścić, pozostawiając ogonek.

  • Zblanszować warzywa w posolonej wodzie i gorące doprawić dressingiem limonkowym. Sandacza oczyścić z ości, wykroić 3 identyczne porcje. Masło sklarować, gotujące zdjąć z ognia i włożyć do niego rybę na 5 minut. Bataty odparować i zmiksować na gładkie purée.

  • Wyłożyć „łezką” na talerz, na nie wyłożyć sandacza, otoczyć młodymi warzywami. Udekorować jadalnymi kwiatami begonii o kwaśnym posmaku. Marchewkę przyciąć w połowie i ustawić na talerzu „na sztorc”.

Oceny i komentarze: 0