Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pasta z pomidorów i pieczonej czerwonej papryki

Ten dip z pieczonej słodkiej papryki i pomidorów jest mocno doprawiony ostrą papryką, kminkiem, czosnkiem i czerwoną papryką. Podawaj go jako zestaw dipów do czipsów typu pita i chleba wraz z marynowanymi oliwkami.

Składniki
Porcja dla: 16
Sposób przygotowania
  • Piec rozgrzej do temperatury 180°C

  • Słodką paprykę umieść na dużej blasze. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut, aż skórki zaczną się złuszczać; odwróć paprykę po pierwszych 15-20 minutach. Przełóż ją do dużych torebek do pakowania żywności. Zawiąż każdą torebkę, a następnie odstaw na 15 minut, aż papryka wystygnie na tyle, że będzie ją można obrać. Obierz ze skórki, usuń ogonki, gniazda nasienne i nasiona, a następnie grubo posiekaj i odstaw.

  • Ostrym nożem dolną część każdego pomidora natnij w kształcie X. Pomidory umieść w garnku z wrzącą wodą na 30 sekund, a następnie przełóż na łyżce cedzakowej do miski z lodem. Obierz ze skóry, a następnie grubo posiekaj.

  • Paprykę, pomidory i przyprawy włóż do dużego rondla i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 35-45 minut, , często mieszając, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wmieszaj cukier i przecier pomidorowy. Gotuj przez 15 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj sok z cytryny.

  • Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z chlebkiem pita lub naan bądź krakersami. Ewentualnie przechowuj w lodówce i podawaj na zimno.

Oceny i komentarze: 0