Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Parfait z watróbki na carpaccio z buraków

Odkrywając nowe możliwości zamknięte w znanych od dawna składnikach, smakosze uwalniają oszałamiające smaki warzyw i mięs. Z namaszczeniem przekształcają w wyjątkowe posiłki niedoceniane dotąd części roślin, takie jak liście i łodygi, oraz mniej znane fragmenty mięs i owoce morza. Twórcze metody gotowania, pasja odkrywców i niezgoda na marnowanie jedzenia prowadzą do wykorzystywania pełni smaku każdego składnika.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na złoty kolor, dodaj oczyszczoną wątróbkę, smaż tak aby w środku pozostała różowa.

  • Pod koniec dodaj kalwados, dopraw solą, pieprzem i tartym cynamonem.

  • Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodając 150 g masła.

  • Przełóż do foremek wstaw do lodówki na kilka godzin.

  • 2-3 łyżki masła sklaruj w rondelku i rozlej na wierzch foremek z parfait i ponownie wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  • Buraki ugotuj w łupinie w osolonej wodzie z cukrem, pod koniec gotowania zakwaś octem jabłkowym i odstaw na kilka godzin.

  • Buraki obierz ze skóry, pokrój na plastry, podsmaż na maśle z odrobiną miodu i listkami świeżego tymianku, dopraw solą i pieprzem.

  • Parfait z wątróbek układaj na burakach.

  • Podawaj z marynowanymi grzybami.

Oceny i komentarze: 0