Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Francuskie Paluchy

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Rozłożyć na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.

  • Podawać jako zakąskę np. z dipami.

  • Następnie ostrym nożem narysować podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których będzie łamane ciasto po upieczeniu.

  • Fileciki anchois pociąć wzdłuż na cienkie paseczki.

  • Ciasto posypać startym serem.

  • Połowę ciasta posypać kminkiem, solą i pieprzem.

  • Na drugiej połowie równomiernie ułożyć fileciki anchois i posypać pieprzem.

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C. Piec ok. 10 min., aż ciasto nabierze złotego odcienia.

  • Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia.

  • Następnie ciasto połamać wzdłuż naciętych linii uzyskując paluchy.

Oceny i komentarze: 0