Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Duszone figi podane w filo z sorbetem bazyliowym

W obronie przed zawrotnym tempem współczesnego życia, smakosze postanawiają zatrzymać się, by czerpać radość z chwili poświęconej na posiłek. Ta ucieczka od codziennego zgiełku jest bardzo potrzebna. To także okazja, by docenić głębię i złożoność smaku każdej potrawy. Pozwalając sobie delektować się jedzeniem, zyskujemy przyjemność, której tak potrzebujemy. Dzięki temu świat wokół nas zaczyna układać się w sensowną całość.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Wodę zagotuj z cukrem, sokiem z cytryny, wystudź i zamróź.

  • Zamrożony syrop zmiksuj blenderem ze świeżą bazylią dodając w trakcie miksowania wino i mleko kokosowe.

  • Ponownie wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.

  • Z ciasta wytnij kwadratowe arkuszy o wymiarach około 10-12 cm, każdy posmaruj masłem utartym z wanilią.

  • Układaj w małych foremkach po różnym kątem, tak aby powstało gniazdko, następnie zapiecz w piekarniku przez 7-10 minut w temperaturze 185 stopni.

  • Creme de cassis oraz czerwone wino wlej na patelnię, redukuj kilka minut, dodaj miód, skórkę z pomarańczy, pokrojone figi i duś jeszcze 2-3 minuty.

  • Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła.

  • Gorące figi podawaj w gniazdkach z filo i sorbetem bazyliowym.

  • Posyp przyprawą do dań słodkich.

Oceny i komentarze: 0