Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Baleron z rozmarynem parzony

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Połowę soli peklowej rozpuścić w 50 ml zimnej, przegotowanej wody.

  • Do gorącej wody (temp. 95°C) włożyć mięso i parzyć przez ok. 1 godz.

  • NIE DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA.

  • Pozostawić w wodzie do wystygnięcia.

  • W czasie gotowania część wyparowanej wody uzupełniać na bieżąco.

  • Podawać jako wędlinę.

  • Karkówkę obwiązać wyparzonym sznurkiem.

  • Wstrzyknąć roztwór, bardzo powoli, w kilku miejscach w mięso.

  • Przyprawy do peklowania i rozgnieciony czosnek, zalać ok. 1 litrem wody i zagotować.

  • Do wystudzonej zalewy dodać drugą połowę soli peklowej, cukier i wymieszać.

  • Mięso włożyć do garnka, zalać powstałą zalewą (mięso musi być całkowicie zanurzone).

  • Odstawić na 4 dni w chłodne miejsce (temp. 4 - 8°C).

  • Następnie wyjąć mięso opłukać, zalewę wylać.

  • Do garnka wlać tyle wody, aby przykryła mięso (karkówki jeszcze nie wkładać), włożyć pokrojone warzywa, przyprawy i zagotować.

Oceny i komentarze: 0