Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sól z kwaśną wiśnią, boczkiem i tymiankiem

Kucharze używają soli morskiej, aby nadać daniu wyrazisty smak i kolor. Odkryj zalety tej mieszanki, dodając do soli kwaśnych suszonych wiśni, octu jabłkowego, tymianku i boczku. Dopraw nią pieczeń wieprzową lub kurczaka, sałatkę, komosę ryżową lub ryż.

Składniki
Porcja dla: 7 łyżek lub 84 porcje
Sposób przygotowania
  • Na niewielkiej patelni teflonowej podgrzewaj ocet na średnim ogniu przez 15-20 minut lub do czasu, aż jego objętość zostanie zredukowana do 1 łyżki stołowej. Dodaj sól morską; gotuj, mieszając przez 5 minut lub do czasu odparowania wody. Przełóż na blachę do pieczenia i rozprowadź sól cienką warstwą. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połam sól, jeśli zbiła się w grudki.

  • W małej misce mieszaj sól morską i resztę składników, aż składniki dobrze się połączą. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. W razie potrzeby wszelkie grudki rozkrusz przed użyciem.

Oceny i komentarze: 0