Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pikle ogórkowe na 2 sposoby

Składniki
Sposób przygotowania
  • Przepis na pikle angielskie

  • Zalewę po wymieszaniu gotujemy. Obrane ogórki kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Do wyparzonych słoików wkładamy gorczycę, ziele i pieprz, ogórki i zalewamy gorącą zalewą. Proporcje na 1 słoik: 1/2 łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.

  • Przepis na pikle po polsku

  • Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki i marchewkę pokrojone w talarki przekładamy cebulą w pióra i czosnkiem. Całość zalewamy gorącą zalewą. Proporcje na 1 słoik: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 3 ziarna pieprzu.

  • Grillowana ciabata z pieczonymi kiełbaskami jagnięcymi i piklami

  • Kiełbaski jagnięce pieczemy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. W momencie, gdy kiełbasa zacznie się podpiekać na patelnie dorzucamy dwie szalotki pocięte w pióra i doprawiamy szczyptą majeranku. Na drugiej patelni grillujemy ciabatę.

  • Na dwóch połówkach ciepłego pieczywa układamy kilka kawałków sałaty rzymskiej, smarujemy nieco domowym majonezem chrzanowym, kładziemy pokrojone pikle, kilka liści rukoli i roszponki, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe.

Oceny i komentarze: 0