Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Marynowany imbir, zielona herbata i słono-kwaśne chili

Smak Azji dopełnij solą morską, wykorzystując marynowany imbir, ocet z wina ryżowego, liście zielonej herbaty i pokruszone chilli. Dosyp do ryżu, zup z makaronem, kurczaka i dań z ryb.

Składniki
Porcja dla: 6 łyżek (72 porcje)
Sposób przygotowania
  • Piec rozgrzej do temperatury 140°C

  • Plasterki imbiru osusz ręcznikiem papierowym. Imbir ułóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia zapobiegającym przyleganiu i piecz przez 20-30 minut lub do momentu, aż imbir odparuje. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie grubo posiekaj.

  • Na średniej patelni teflonowej podgrzewaj ocet na średnim ogniu przez 10-15 minut lub do czasu, aż jego objętość ostanie zredukowana do 1 łyżki stołowej. Dodaj sól morską; gotuj, mieszając przez 5 minut lub do czasu odparowania wody. Przełóż na blachę do pieczenia i rozprowadź sól cienką warstwą. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połam sól, jeśli zbiła się w grudki.

  • Mieszaj sól morską, posiekany imbir, zieloną herbatę i kruszone papryczki, aż składniki dobrze się połączą. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, w chłodnym i suchym miejscu. W razie potrzeby wszelkie grudki rozkrusz przed użyciem.

Oceny i komentarze: 0