Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Dżem z wiśni z rumem

Konfitura pachnąca wiśniami, z lekkim aromatem rumu, to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im zupełnie inny smak wiśniowego dżemu.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Wydrylowane wiśnie ułożyć na sicie, podstawić naczynie na ściekający sok.

  • Sok przelać do garnka, dodać cukier i przyprawy, gotować przez 20 min, po czym wsypać owoce.

  • Smażyć wiśnie na wolnym ogniu przez 30 min, od czasu do czasu mieszając.

  • Zdjąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce na 12 godz.

  • Następnego dnia smażyć wiśnie przez 30 min.

  • Zdjąć z ognia, wymieszać z rumem i przełożyć do słoików.

  • Pasteryzować przez 20 min.

  • Dżem ma specyficzny goździkowy aromat.

  • Wyborny do przekładania tortów i ciast, dekorowania lodów i kremów.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas "chłodzenia"

Oceny i komentarze: 0