Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Dżem z wędzonych pomidorów z rozmarynem podawany z jajkami po benedyktyńsku

Jest to idealny przepis jeżeli mamy duże i soczyste pomidory, najlepiej własnej uprawy. Wystarczy podgrillować pomidory, słodką cebulkę i papryczkę Polbano, a potem całość udusić z rozmarynem, brązowym cukrem i octem jabłkowym. Otrzymamy słodko-kwaśny, pikantny dodatek jest idealny do kanapek, hamburgerów i mięs z grilla.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie dżemu z wędzonych pomidorów z rozmarynem: 1. Pomidory, cebulę i papryczkę umieść na grillu o średnim ogniu na około 5 minut, aż lekko się przypieką. Obracaj od czasu do czasu. 2. Grillowane pomidory, cebulę i Poblano grubo posiekaj i umieść w rondelku. Dodaj brązowy cukier, ocet, rozmaryn, sól i pieprz. 3. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiej temperatury i gotować , od czasu do czasu mieszając, około godziny lub do momentu aż całość zgęstnieje.

  • Przygotowanie jajek po benedyktyńsku: 1. Wlej do dużego głębokiego rondla około 5 cm wody. Dodaj biały ocet winny. 2. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni. 3. Wbij jajko do małej miseczki. Ostrożnie wlej jajo do gotującej się wody (powinny zacząć pojawiać się na powierzchni wody bąbelki). 4. Powtórzyć tę samą czynność z pozostałymi jajami. Jaja gotuj od 3 do 5 minut, aż białko będzie całkowicie ścięte i żółtka zaczną gęstnieć. 5. Ostrożnie wyjmuj jajka łyżką cedzakową. Odsącz na papierowych ręcznikach. 6. Na każdym talerzu podaj jedną kromkę chleba, jajo i trochę dżemu pomidorowego.

Oceny i komentarze: 0