Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Czosnek w zalewie ziołowej

Czosnek to naturalny antybiotyk. W niewielkim ząbku kryje się szereg witamin (B1, B2, PP, C, prowitamina A) i liczne sole mineralne. Czosnek pomaga zwalczyć infekcje, chroni przed zawałem oraz wspiera organizm z procesach trawiennych. Wypróbuj nasz przepis na ziołową wariację czosnkową.

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku i zagotować.

  • Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.

  • Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja.

  • Zagotować wino z octem, solą i cukrem.

  • Gotować, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru.

  • Wlać zalewę do słoja do wysokości 3cm poniżej krawędzi.

  • Następnie ostrożnie dodać oliwę.

  • Gdy zalewa ostygnie, słój zamknąć.

  • Przechowywać w chłodnym miejscu.

Oceny i komentarze: 0