Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pikantne tagliatelle z cukinią i kurczakiem

To przepyszne danie stanowi połączenie kurczaka marynowanego w oliwie z oliwek, soku z cytryny i przypraw włoskich z makaronem tagliatelle, czerwoną cebulą, suszonym boczkiem i startą cukinią. Prosta, świeża i aromatyczna potrawa, która zasmakuje całej rodzinie.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z 1 cytryny i 1 łyżkę stołową przyprawy kuchni włoskiej w torebce Kamis. Dodaj kurczaka, przykryj i zostaw mięso w marynacie przez 30 minut albo – dla lepszego efektu – na całą noc w lodówce.

  • Rozgrzej mocno patelnię, a następnie włóż na nią kurczaka z marynatą. Smaż przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Dodaj cebulę i boczek i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż kurczak będzie gotowy.

  • Dodaj na patelnię cukinię, skórkę z cytryny, pozostały sok i pozostałą porcję przyprawy kuchni włoskiej w torebce Kamis. Smaż przez 1-2 minut, by wszystko było gorące. Dodaj ugotowany makaron tagliatelle i wymieszaj delikatnie, by połączyć wszystkie smaki.

  • Podawaj danie skropione oliwą z oliwek extra virgin, z chlebem czosnkowym i rukolą.

Oceny i komentarze: 0