Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Udziec jagnięcy z aromatycznym farszem

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Czosnek obrać i pokroić w słupki.

  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180° C i piec około 1,5 godziny.

  • Przed końcem pieczenia zdjąć papier i pergamin i przyrumienić lekko wierzch mięsa.

  • Odstawić w ciepłe miejsce.

  • Powstały podczas pieczenia sos przelać do garnuszka, wlać 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką, zagotować i dodać miętę.

  • Sos podawać osobno w sosjerce.

  • Jako dodatek do udźca można podać zieloną fasolkę szparagową lub surówkę z marchewki.

  • Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce.

  • Tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn wymieszać z musztardą, pieprzem, skórką cytrynową, zielem angielskim i solą.

  • Utrzeć wszystkie składniki na pastę.

  • Cytrynę okroić z resztek skórki i pokroić w plastry.

  • Cienkim, ostro zakończonym nożem nakłuć mięso w kilku miejscach, nakłucia napełnić pastą i w każde włożyć kawałek czosnku.

  • Rozłożyć mięso na dużym naoliwionym pergaminie i posmarować wierzch pozostałym farszem.

  • Obłożyć plasterkami cytryny i zawinąć w pergamin.

  • Owinąć drugim nie naoliwionym papierem do pieczenia, zawiązać sznurkiem i włożyć do brytfanny.

Oceny i komentarze: 0