Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tosty z marynowanymi brzoskwiniami i czarną soczewicą beluga

Pełne ziarna czarnej soczewicy beluga wymieszano z ziołami i nałożono na tosty ze śmietanką crème fraîche i marynowanymi brzoskwiniami – powstała przystawka piękna dla oka i dla podniebienia.

Składniki
Porcja dla: 12 (po 2 tosty)
Sposób przygotowania
  • Aby zamarynować brzoskwinie, podgrzej w rondelku na średnim ogniu ocet, cukier i gorczycę. Zmniejsz ogień, gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut do wystygnięcia. Wylej na posiekane brzoskwinie ułożone w miseczce. Delikatnie podrzucaj, aby pokryć wszystko marynatą. Schładzaj w lodówce przez 1 godzinę aż staną się zimne.

  • Tymczasem, aby przygotować tosty z soczewicą, opłucz i odcedź soczewicę. Wrzuć soczewicę i sól morską do rondelka, zalej wodą. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut aż zmięknie. Zdejmij z ognia i zdejmij pokrywkę. Niech ostygnie do temperatury pokojowej wraz z pozostałym płynem. Odcedź.

  • Starannie wymieszaj odcedzoną soczewicę, oliwę, 1 łyżkę szczypiorku i tymianek w średniej wielkości misce. Przed podaniem rozsmaruj 1 łyżeczkę śmietanki crème fraiche na podpieczonej kromce bagietki. Nałóż na wierzch 1 łyżkę pasty z soczewicy i 1 łyżeczkę marynowanych brzoskwiń. Przybierz pozostałym szczypiorkiem.

Porady Gotowanie

Wskazówka: małe ziarna czarnej soczewicy beluga stają się po ugotowaniu ciemne i błyszczące – przypominają kawior. Mają łagodny, ziemisty smak i delikatną konsystencję. Na rynku są dostępne głównie w postaci suchej i można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, działach z żywnością organiczną niektórych supermarketów lub delikatesach internetowych.

Oceny i komentarze: 0