Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sernik z kartoflem białą czekoladą i malinami

Składniki
Sposób przygotowania
  • Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Ugotowane ziemniaki obieramy, mielimy 2 razy i odstawiamy do wystygnięcia. Ser mielimy 2 albo 3 razy, gdy będzie zbyt wilgotny odsączamy.

  • Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy na puszysta masę powoli dodając cukier i wanilię.

  • Ucieramy masło mikserem aż nabierze puszystości – ok. 5 minut. Utarte żółtka powoli dodajemy do masła. Do masy dodajemy wystudzone ziemniaki i wszystko mieszamy. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy na sam koniec cały czas mieszając.

  • Masę nakładamy do kokilek i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 1h.

  • Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy tam sernik jeszcze na pół godziny.

  • W rondelku podgrzewamy kremówkę i dodajemy połamaną biała czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Czekamy aż odrobinę ostygnie. Sernik posypujemy malinami polewamy rozpuszczoną czekoladą i czekamy aż wszystko zastygnie.

Oceny i komentarze: 0