Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Przepiórka z sosem kurkowo-jabłkowym, kasza gryczana z olejem rydzowym

Składniki
Sposób przygotowania
  • Jabłka obieramy ze skórki.

  • Powstały sos przecieramy przez sito.

  • Przygotowujemy emulsję korzenną: goździki, cynamon, anyż i kardamon łączymy razem z olejem rydzowym. Całość blendujemy.

  • Wykładamy na talerz ugotowaną kaszę, na której układamy przepiórkę.

  • Całość dekorujemy dwoma sosami i przesmażonymi na maśle kurkami.

  • Przepiórkę luzujemy, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy olejem rydzowym.

  • Przygotowane mięso wraz z obierkami z 1 jabłka wkładamy do woreczka próżniowego i gotujemy w sous vide w 65 stopniach przez 12 min.

  • Z przepiórczych kości, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu przez ok 15 min gotujemy wywar.

  • Po upływie czasu w wywarze gotujemy kaszę gryczaną, według czasu podanego na opakowaniu.

  • Z obranych jabłek wyciskamy sok (ok. 150 ml).

  • Kurki oczyszczamy i w całości smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.

  • Pod koniec grzyby podlewamy wyciśniętym sokiem z jabłek.

  • Odkładamy kilka grzybów w całości na bok, a resztę miksujemy.

Oceny i komentarze: 0