Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pikantny tadżin z kurczaka z konserwowanymi cytrynami i oliwkami

Tadżin to zarówno marokańskie danie z wołowiny, jak i tradycyjne naczynie do jego przyrządzania. Jeśli nie masz tadżinu, możesz użyć kociołka lub dużego garnka z pokrywką, który spowolni gotowanie kurczaka i warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw, konserwowanych cytryn i zielonych oliwek.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Wymieszaj paprykę, czarny pieprz, cynamon, kminek, imbir i sól w misce. W płytkim naczyniu wymieszaj ½ łyżki mieszanki przypraw z mąką. Obtocz kurczaka w mieszance mąki, a pozostałość odłóż na później. Na średnim ogniu rozgrzej olej na patelni, dodaj kurczaka. Gotuj przez 7 minut, aż kurczak przyrumieni się z obu stron. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw.

  • Na patelni wymieszaj cebulę, marchew, czosnek i resztę mieszanki przypraw. Gotuj, mieszając przez 5 minut lub do lekkiego przyrumienienia cebuli. Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj ziemniaki, oliwki, cytrynę konserwowaną, po 1 łyżce kolendry i pietruszki, liści laurowych i wywaru.

  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę lub do momentu, gdy kurczak i ziemniaki będą miękkie. Posyp po 1 łyżce kolendry i pietruszki. Jeśli chcesz, podawaj z gotowanym kuskusem.

Oceny i komentarze: 0