Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Królik w białym winie

Składniki
Porcja dla: 4-5 osób
Sposób przygotowania
  • Sprawionego królika pokroić na porcje, posolić i popieprzyć.

  • Cebule i marchew obrać i drobno posiekać, ząbek czosnku rozgnieść.

  • Przygotowane składniki mocno podsmażyć na gorącym tłuszczu, następnie oprószyć mąką i mieszając smażyć jeszcze przez chwilę, żeby mąka się zrumieniła.

  • Mięso podlać winem oraz rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu przez 20 minut.

  • Przed końcem gotowania przełożyć mięso do czystego rondla.

  • Sos przecedzić, doprawić do smaku, podlać mięso.

  • Pieczarki przekroić na ćwiartki, udusić na maśle, pod koniec duszenia dodać estragon, wrzucić całość do rondla z mięsem.

  • Do królika w winie podać ziemniaczane puree albo krokiety i zieloną sałatę.

Oceny i komentarze: 0