Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kaczka z marynowanymi wiśniami

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Dzień wcześniej należy przygotować wiśnie w zalewie.

  • Ułożyć w brytfannie i podlać odrobiną wody.

  • Piec pod przykryciem ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

  • Następnie zebrać tłuszcz, mięso polać syropem z wiśniami i piec bez przykrycia aż mięso będzie miękkie, co 10 minut polewając sosem.

  • Podawać pokrojone w plastry i obficie polane sosem z wiśniami.

  • Zagotować Ocet, dodać ¾ szklanki cukru.

  • Wsypać wiśnie i ponownie doprowadzić do wrzenia.

  • Odcedzić wiśnie, a zalewę jeszcze raz zagotować i zdjąć szumowiny.

  • Ostudzić, połączyć z wiśniami i odstawić na kilka godzin.

  • Następnie dodać pozostały cukier, miód, utłuczone nasiona kardamonu oraz goździki i gotować na małym ogniu ok. 1 godz.

  • Odstawić do następnego dnia.

  • Piersi natrzeć solą i pieprzem.

  • Obsmażyć z obu stron po 3 minuty- najpierw na stronie ze skórą.

Oceny i komentarze: 0